Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обвини НАТО, че не помага на Турция в период на заплахи

Турският президент Реджеп Ердоган
Снимка: БТА

Нови нападки към НАТО отправи турският президент Реджеп Ердоган. По думите му Турция в този момент се намира под заплаха, а Алиансът не се е притекъл на помощ.

Турският лидер говори в южния средиземноморски град Мерсин пред форум на областната организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Турският президент реторично попита къде е НАТО и защо не се намесва в Сирия.

„Турция не е ли член на Алианса?“, обърна се Ердоган към съпартийците си. Според турския лидер целта на чуждите страни в района на Близкия изток са само петролът и природните богатства.

Реджеп Ердоган посочи, че до момента при операцията в Африн турската армия контролира около 850 кв. км., а броят на „неутрализираните“ вражески бойци е над 3200. На 50 ден от началото на военните действия Турция се намира само на няколко километра от центъра на град Африн.

Изказванията на турския президент идват преди предстоящата в края на другата седмица среща между турския външен министър Мевлют Чавушоглу с американския държавен секретар Рекс Тилърсън.​

Президентът обеща, че операцията срещу кюрдите в Северна Сирия, която сега е насочена срещу анклава Африн, ще продължи с превземане на градове под техен контрол до границата с Ирак на изток.

„След като прогоним терористите (от Африн), ще ги прочистим от Манбидж, Айн ал Араб (Кобани), Тел Абяд, Рас ал Айн и Камишли“, каза Ердоган.

Турция започна на 20 януари военната операция „Маслинова клонка“ срещу района на Африн, насочена срещу кюрдски милиции Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44