Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Т. Михайлова: След консултации с бизнеса е изготвен списъкът на дефицитните професии

Таня Михайлова
Снимка: БГНЕС

76 средношколци от 37 училища в цялата страна се включиха в националното състезание "Най-добър техник в машиностроенето", което се проведе днес в Горна Оряховица. Резултатите на най-изявените младежи ще бъдат признати като успешно положен изпит при кандидатстване в Техническите университети в Габрово, Русе, София, Варна, както и в Минно-геоложкия университет в София. 

Състезанието се проведе за 18 година и е част от националния календар на Министерството на образованието и науката. При откриването на форума в Горна Оряховица заместник-просветният министър Таня Михайлова заяви, че вече е готов и консултиран с бизнеса списъкът на дефицитните професии, който обхваща 12 професионални направления и 55 специалности. Сред тях са машиностроенето, металургията, металообработката, енергетиката, автотраспорта. Михайлова посочи, че е трудно да се промени общественото мнение, че професионалното образование е за тези, които другаде не могат да бъдат приети. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44