Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в Брегово заради високото ниво на река Тимок

Снимка: РАДИО ВИДИН

Бедствено положение е обявено във видинската община Брегово заради високото ниво на река Тимок. Водоизточниците на града се намират край реката и вече са залети от водите ѝ. 

Основните притеснения са свързани с опасността от екологична катастрофа. Във водите на Тимок има стари замърсявания от тежки метали, повечето от мината в сръбския град Бор. Възможно е те да се просмучат и да замърсят питейната вода, каза кметът на общината Милчо Лалов.

"Дано тези тежки метали да не проникнат в питейната вода, защото тогава ще стане екологична катастрофа. Аз искам превантивно органите на държавата да си свършат работата - да дойде РИОСВ-Монтана да вземат проби, да анализират и да кажат, има ли или няма", добави кметът Лалов.

Водите на Тимок вече са стигнали до ръба на предпазната дига. 

В момента се разширява процепът в друга дига, за да може по-голямото количество вода да се върне обратно в реката. 

Двете диги са държавна собственост и се стопанисват от "Напоителни системи".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44