Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Радулов за взрива в "Арсенал": Безопасността е в ръцете на държавния контрол

Зад случая "Скрипал" стоят огромни икономически и политически интереси

Снимка: БГНЕС

Дори когато производството е частно, контролът е държавен. Така проф. Николай Радулов, експерт по сигурността и преподавател в НБУ, коментира в предаването "12+3" взрива в "Арсенал".

Радулов изтъкна някои от предпоставките за подобни инциденти като днешния в "Арсенал": Остаряло оборудване, назначаване на хора, които не са специалисти в съответната област, непрекъснато намаляване на квалифицирания персонал:

"Инструктажите преди смените се правят формално, охраната е лоша. Дори когато производството е частно, контролът е държавен. Няма логика да се занижи контролът. След като държавата е отстъпила стратегически отрасли, начинът да се запази нивото на безопасност е държавният контрол. Многократно сме установявали, че протоколи се подписват формално, че пенсионирани служители стават частна охрана на такива предприятия. Винаги има пробиви в охраната. Въпросът за човешката грешка е актуален и днес и то не по непредпазлиивост, а по недостатъчна компетентност".

Относно очакваните ходове от страна на Лондон по скандала "Скрипал", както и напрежението между Лондон и Москва, възникнало след отравянето на бившия шпионин, Радулов отбеляза: 

"Връх на наивността е да се смята, че службата за външно разузнаване извършва подобни действия, оставяйки всички следи. Това е част от пропагандна кампания. Извършителят се е постарал следите да водят към службата за външно разузнаване. Този случай ще засили противопоставянето между Русия и Запада. Някога имаше огромни групи, които правеха огромен бизнес от Студената война. И сега от двете страни стоят икономически субекти, които имаха сериозен проблем с оцеляването си, сега се развихрят и ще получат сериозно финансиране. Зад всичко виждаме икономически и политически интереси".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44