Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравни инспектори подготвят протест заради ниски заплати

| обновено на 15.03.18 в 08:11
Протест
Снимка: БГНЕС

На своя професионален празник днес служителите от регионалните здравни инспекции в много градове в страната ще излязат на протест.

Недоволството им е предизвикано от ниските заплати в сектора и неспазените обещания за 15% увеличение.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че всички служители в регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще получат увеличение на заплатите със средно 18 на сто заедно с месечните възнаграждения за март. Това ще е първото увеличение заплатите им от 2008 г. Част от работниците в момента получават минималната работна заплата.

Протести ще има, тъй като много служители смятат, че обещанието на здравното министерството няма как да бъде изпълнено заради наредба на финансовото министерство.

В Пазарджик, Варна, Добрич, Кърджали, Габрово и Русе работещите планират мирен протест. В други градове техните колеги ще ги подкрепят, като носят лентички „протест“ през целия ден или чрез декларации.

Няма как да получим 18% увеличение на заплатите, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ здравният инспектор Вили Славова. Според нея причината е в наредбата на Министерството на финансите с правила за увеличаване на заплатите на държавни служители и на работещи в държавни институции.

„При годишна атестационна оценка 3 - увеличението може да бъде от 5 до 7%, за двойка е до 10%, а за единица е до 15%, но такива оценки рядко се поставят“, каза Славова. И добави: „В здравното министерство знаят това… Просто трябва да се промени законодателството“. Според нея ръководството на РЗИ е съпричастно с исканията им.

Славова съобщи, че се готви национален протест на служителите от РЗИ, който ще се проведе на празника на здравния работник – 7 април, пред Министерството на здравеопазването. 

Според здравните инспектори обещаното увеличение на заплатите не е достатъчно, за да се решат проблемите в сектора. Те твърдят, че са демотивирани, а работата им изисква висока квалификация. Както и че натоварването става все по-голямо, тъй като служители масово напускат работа.

Цялото интервю с Вили Славова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44