Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха официалните номинации за наградата за поезия "Христо Фотев"

Петима са номинираните за престижната награда за поезия "Христо Фотев":

Александър Секулов - "Море на живите", Александър Христов - "Крайпътна обител", Милка Стоянова - "Крайбрежна поема", Петър Чухов - АДDikted"  и ,Пламен Дойнов - "Балът на тираните".

В шестото издание на националния конкурс за поезия взеха участие общо 70 стихосбирки на автори от цялата страна. Смяна на член от журито и разместване в номинациите съпътстваха тази година подготовката за конкурса.

"Номинациите съобщаваме сега, за първи път, въпреки, че преди това се появиха в медиите информации за някаква друга класация". Това коментира председателят на журито, поетът Ваньо Вълчев. Той обаче не отрече, че един от членовете на журито е сменен. Подалият оставка е поетът Иван Сухиванов. На негово място влиза председателят на комисията по култура към общинския съвет Веселин Пренеров. 

Престижната награда за поезия "Христо Фотев" ще бъде връчена на тържествена церемония на 26-ти март от 18 часа в залата на кукления театър в Бургас. Тя ще премине под мотото „И аз вървя срещу легендата за себе си“, а в нея ще се включат и наградените от рецитаторския конкурс, посветен на бургаския поет.

Националният конкурс за поезия е посветен на големия поет Христо Фотев и се провежда на всеки две години.

Подробностите чуйте от прикачения файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър е домакин на XIV Световен шампионат по фолклор "World Folk 2024"

В продължение на два дни – днес и утре, в Несебър ще се състои XIV Световен шампионат по фолклор "WORLD FOLK 2024". В събитието ще участват над 800 участници от 60 групи и индивидуални изпълнители от различни страни, сред които България, Литва, Босна и Херцеговина, Индонезия, Индия, Египет, Узбекистан, Израел, Непал и Иран.  Програмата на..

публикувано на 29.08.24 в 14:37

В Бургас ще се проведе петото издание на "Велека фест"

Петото издание на Музикално танцовия фестивал "Велека фест" в Бургас ще се проведе на 30 и 31 август, от 18.00 часа на сцена "Охлюва".  Събитието дава възможност за изява на таланти от цялата страна, които са на възраст над 16 години, да покажат своите умения в традиционните и съвременни изкуства. В програмата тази година ще участват 10 групи и 9..

публикувано на 29.08.24 в 13:14

От септември започва националният конкурс за абстрактно изкуство „Лора Янева“

Вторият национален конкурс за  абстрактно изкуство и живопис „Лора Янева“ започва на 1 септември  и е насочен към млади творци от детските градини до 12-ти клас. Организатори са  Общински детски комплекс (ОДК) - Средец, в сътрудничество с Регионалното управление на образованието (РУО) - Бургас и Община Средец. Тази инициатива е посветена на Лора..

публикувано на 29.08.24 в 11:53

Събитията за Дните на корейската култура на няколко локации в Бургас

И тази година по традиция в Бургас ще се проведат Дните на корейската култура. Това ще бъдат датите от 3 до 5 септември.  На 4-ти септември от 15:00 в пространството на КЦ „Морско казино“ щ е има игри и викторини. От 16 часа ще има открит урок  по таекуондо, едно от най-разпространените източни бойни изкуства.  Акцент в програмата отново са к-поп..

публикувано на 29.08.24 в 11:39

Дуетът „Димитър & Христо“ с концерт във "Флората" при вход свободен (ОБНОВЕНА)

Дуетът „Димитър & Христо“ Ви канят на концерта си „Връщам се“ в Експо център "Флора", тази вечер, от 20.30 часа.  Ще чуете музика от албумите, в които са и характерните за дуета кавъри на български език в стил поп-рок с етно елементи. Ще си припомните и наградените им песни през годините от конкурса „Бургас и морето“.  Освен пианистът и..

обновено на 29.08.24 в 10:58

Музикален ансамбъл на Военновъздушните сили на САЩ гостува с концерт в Бургас

На концерта ще звучат популярни рок, кънтри, поп и R&B парчета, покриващи пълния спектър на американската популярна музика. Събитието очаква почитатели на 29-ти август, от 19.00 часа, открита сцена „Охлюва”. Входът е свободен. Изпълненията на формацията  Touch 'n Go включва музиката на ‘70-те, ’80-те и ‘90-те години на 20-ти век, сред които са хитове..

публикувано на 29.08.24 в 09:30

Започват Националните поетични празници "Яворови дни" в Поморие

Писателката Здравка Евтимова ще открие 66-то издание на поетичните празници „Яворови дни“. Те започват днес, 29 август и ще продължат до 1 септември в Поморие. Откриването е тази вечер пред паметника на Пейо Яворов. Ф естивалът ще почете личността на българския поет-символист и 125 години от пристигането на твореца в Поморие, тогава носещ..

публикувано на 29.08.24 в 09:10