Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обявиха официалните номинации за наградата за поезия "Христо Фотев"

Петима са номинираните за престижната награда за поезия "Христо Фотев":

Александър Секулов - "Море на живите", Александър Христов - "Крайпътна обител", Милка Стоянова - "Крайбрежна поема", Петър Чухов - АДDikted"  и ,Пламен Дойнов - "Балът на тираните".

В шестото издание на националния конкурс за поезия взеха участие общо 70 стихосбирки на автори от цялата страна. Смяна на член от журито и разместване в номинациите съпътстваха тази година подготовката за конкурса.

"Номинациите съобщаваме сега, за първи път, въпреки, че преди това се появиха в медиите информации за някаква друга класация". Това коментира председателят на журито, поетът Ваньо Вълчев. Той обаче не отрече, че един от членовете на журито е сменен. Подалият оставка е поетът Иван Сухиванов. На негово място влиза председателят на комисията по култура към общинския съвет Веселин Пренеров. 

Престижната награда за поезия "Христо Фотев" ще бъде връчена на тържествена церемония на 26-ти март от 18 часа в залата на кукления театър в Бургас. Тя ще премине под мотото „И аз вървя срещу легендата за себе си“, а в нея ще се включат и наградените от рецитаторския конкурс, посветен на бургаския поет.

Националният конкурс за поезия е посветен на големия поет Христо Фотев и се провежда на всеки две години.

Подробностите чуйте от прикачения файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антология представя бургаска поезия на френски език

Стихове на съвременни бургаски поети са представени в билингва антология „Поетични перли“ – на български и френски език. Съставителят и преводач Добрина Маринова преведе свои любими поети, за да ги представи на читателите във Франция. Книгата е издадена от издателска къща „Знаци“ с финансова подкрепа на Община Бургас, а целта й да запознае френския..

публикувано на 16.05.22 в 11:51

Почина световноизвестният илюзионист Астор

Известният български илюзионист Астор е починал на 78-годишна възраст, съобщи пред БНР  Христо Мутафчиев - председател на Съюза на артистите в България.  Астор е артистичният псевдоним на Антраник Шаварш Арабаджиян. Р оден е на 18 ноември 1943 г. в град Шумен.  Първият му досег с фокусите идва от баба му, а на 12 години организира в кварталния парк..

публикувано на 15.05.22 в 16:19

Украйна спечели Евровизия

Украйна е тазгодишният победител на конкурса Евровизия. Песента на "Калуш Оркестра"  - "Стефания" получи най-много гласове от зрителите. Преди това - след раздаването на точките от националното жури -  начело беше Великобритания с песента на Сам Райдър "Space Man".  По време на изпълнението си на финала фронтменът на групата Олег Псюк..

публикувано на 15.05.22 в 09:05

Представят "Вселената на Лорка" в НХК

Бургаската публика ще има възможност да се потопи в историческото и културно наследство на град Гранада, Испания, родното място на поета, новелист, художник, драматург и музикант Федерико Гарсия Лорка с музикалния спектакъл „Вселената на Лорка“. Той ще бъде представен на сцената на Културен дом НХК днес от 18 часа. Спектакълът е реализиран по..

публикувано на 15.05.22 в 08:48

Археологическият резерват Деултум участва в Нощта на музеите на 14 май

Археологическият резерват Деултум ще се включи в Европейската нощ на музеите с няколко събития, които ще се проведат на 14 май. Те са посветени на партньорите на музея, които помагат той да бъде популяризиран – филиала на НХА в Бургас  и Държавния куклен театър в града, съобщи директорът на НАР Деултум Красимира Костова: „ Ще бъде..

публикувано на 14.05.22 в 17:20

Даница Христова спечели голямата награда от Националния литературен конкурс "Петя Дубарова"

Даница Христова от Велико Търново е носител на голямата награда от 25 – тото издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Тя получи пластиката „Полет“, изработена от Ненчо Русев, която по традиция се връчва на едно от двете първи места. Даница спечели първото място за поезия със стихотворението си „Краят на света“. Тя..

публикувано на 13.05.22 в 23:09

Проф. Амелия Личева за душата тук и отвъд в "Потребност от рециклиране"

Университетският преподавател и литературен критик Амелия Личева представи в Бургас стихосбирката си „Потребност от рециклиране“. Срещата бе в градската библиотека.  "Потребност от рециклиране" бележи връх в личната творческа биография на Амелия Личева и е оценена като една от най-значимите поетични книги, излизали напоследък у нас заради..

публикувано на 13.05.22 в 13:53