Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жером Ферари за първи път на български

БНР Новини
Жером Ферари
Снимка: ЕПА/БГНЕС

СнимкаНосителят на „Гонкур” Жером Ферари (1968, Париж) тази вечер представя във Френския институт в София за първи път на български език романа си „Проповед за падането на Рим”. Книгата ще представят Оливие Кашлер и Александра Велева, преводач на книгата. Актрисата Емануела Шкодрева ще изпълни откъси. А в петък там ще чуем разговора между прочутия френски математик Седрик Вилани и Жером Ферари. Досега Ферари е издал шест романа. Освен „Гонкур” (2012) за „Проповед за падането на Рим”, той получава още наградите „Ландерно” за „Един Бог, един звяр” (2009) и на „Франс телевизион” за „Където си оставих душата” (2010).

Ето какво споделя писателят за най-известния си роман: „Рим е само едно от имената, с които можем да назовем света. С „Проповед за падането на Рим” и със средствата на романа и аз на свой ред пожелах да задам въпроса: какво означава един свят? Всеки от нас и всеки от героите ми носи в себе си света, който го разделя съдбоносно от другите: един много стар човек преминава през целия двайсети век по следите на Историята, без да може никога да я догони; една млада жена се опитва да изрови от подземните пластове потъналите в тях развалини, за да не позволи на живота да угасне; двама приятели от детинство наемат бара в родното си селце и тръгват рамо до рамо към трагедията. И всеки един от тях отговаря по своему на въпроса”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.