Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от два пъти са се увеличили катастрофите по магистралите за последните 8 години

Снимка: БГНЕС

Повече от два пъти са се увеличили катастрофите по магистралите за последните 8 години, съобщи Пенка Георгиева - председател на Пациентски организации "Заедно с теб". Сред основните причини е заспиването на волана. Данните са на Главна дирекция "Пътна полиция".

Със 16% са се увеличили ранените при пътнотранспортни произшествия за последните шест години, каза Пенка Георгиева:

„Загиналите са 5 392 души. Това е един среден български град“.

Според доцент Кирил Терзийски, член на Българското дружество по сомнология, заспиването зад волана е голям проблем, който у нас се неглижира:

„В едно проучване още от 1998 година се доказва, че 10 до 30 процента от пътните инциденти се дължат на дремливо шофиране, нещо повече - тези от тях, които са фатални, свързани с човешки жертви или наранявания, са дори още по-голям процент поради съвсем разбираемия факт, че човек, когато е заспал, няма възможност за реакция - да се предпази, да натисне спирачка, да отклони МПС-то. Въпреки това в официалните статистики това липсва“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44