Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Великобритания рискува много в международен план

Задава ли се нова ера в отношенията между Русия и Запада след случая "Скрипал"

Тихомир Безлов: Русия тества как ще реагира Великобритания

Агент обследва пъба "The Mill" в Солзбъри след инцидента със Сергей Скрипал и дъщеря му
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Политическата реторика започна. Сатанизирането и обвиненията вече са категоричен факт. В тези скандали обаче истината е най-голямата жертва". Това каза в предаването "Нещо повече" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев, който анализира последиците от замразяването на отношенията между Великобритания и Русия след отравянето на руския агент Сергей Скрипал. Чакаме доказателства, защото до момента имаме само предположения, отбеляза Гърдев. 

Относно изгонването на руски дипломатически служители той заяви, че това е най-мащабното експулсиране на дипломати от последните години в Европа и признак за изключително влошаване на дипломатическите отношения, а подобни ултиматуми, като отправения от Тереза Мей към Москва за даване на обяснения по случая, е имало за първи път през 1923 година между Великобритания и Съветския съюз.

Предвижда се замразяване на отношенията до елементарно ниво по жизнено необходими въпроси в международни организации, уточни Димитър Гърдев:

"Организацията на подобен акт, неговата изключителна арогантност – в центъра на европейска държава, използване на бойно отровно вещество, е изключително обезпокоително. И организацията на изпълнението, но и мотивите и наглостта на изпълнението, предизвикват безпокойство – кой ще поеме отговорност за подобно безобразие".

Англия и Тереза Мей наистина рискуват много, смята Гръдев: 

"Една такава реакция в парламента, без да се изчака разследването, даже няма и заподозрени в момента. Има три версии – че е отровен в мола, че е отровен на пейката, че е отровен в самата си квартира. Великобритания рискува и в международен план. Разработката на това вещество – бинарно вещество, което се създава от два неутрални агента, но когато те се смесят, става изключително отровно – то е разработено във Великобритания". 

Това е един от уникалните случаи за последните десетилетия, изтъкна и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. "Видяхме много терористични операции. Такъв тип прецизност, такава подготовка обикновено е по силите на институции с голям капацитет", посочи той:

"Това не е обикновено бойно отровно вещество, то е изключително токсично и изключително рисково за околните. Това е сравнимо с използването на полоний".

"Англия рискува много – голямата щета, която тя рискува, е отмъщението на Русия", подчерта Безлов. Той е на мнение, че Великобритания е сред най-напредналите страни в обработката на данни, а в конкретния случай са били преглеждани хиляди записи от камери.

"От моя гледна точка това е някакъв тест (ако руснаците са искали да тестват как ще реагира Англия) – дали ще успеят да разцепят Европа, второ – дали ще има американска подкрепа, трето – какво ще се случи в Англия в политическите елити", обобщи Тихомир Безлов.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44