Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания получи подкрепа от нейните съюзници за твърдата й позиция спрямо Русия по повод нападението в Солзбъри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания получи днес подкрепа от нейните съюзници за твърдата й позиция спрямо Русия по повод на инцидента в Солзбъри, за който властите в Лондон обвиняват Кремъл. Министри днес заявиха, че Лондон разполага с убедителни доказателства за „руска връзка“ в отравянето с нервнопаралитичен газ на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 
Франция, Германия, Съединените щати и Великобритания излязоха днес с обща декларация, че руското участие в нападението е единственото „правдоподобно“ обяснение на случилото се. В Лондон външният министър Борис Джонсън каза, че не вижда по-убедителни доказателства от това, че преди време руският президент Владимир Путин публично е заплашил предателите на държавата и че използваното вещество е произведено в Русия. А министърът на отбраната Гавин Уилямсън бе далеч по-краен с изявление, няма съмнение, че нападението е дело на Москва, че Русия руши световния ред и че просто трябва, цитирам, да се махне и да замълчи“. 
Борис Джонсън бе доста дипломатичен когато става дума за двустранните контакти в бъдеще и побърза да успокои загриженото обществено мнение:
Не смятам, че британският народ има някаква причина да е нервен. Това няма да бъде нова Студена война в смисъла, който аз и вие от моето поколение я помним.
Премиерът Тереза Мей междувременно днес за първи път посети Солзбъри след инцидента на 4 март.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44