Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени в Европа

Снимка: Les Johnstone

Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа. Оценката е на най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра", в която членуват над 250 сдружения от 47 страни.

Президентът на "Eвропа Ностра" световноизвестният тенор Пласидо Доминго определя паметника на Бузлуджа като изключително съкровище на Европа. Влизането му в класацията гарантира изпращането на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавните институции, отговорни за опазването на паметника, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника, но не пряко.

Областният управител обясни, че се работи за привличането на млади специалисти от университети по строителство и архитектура у нас и от чужбина, за техническо обследване на конструкцията на паметника. Вече имало интерес към идеята. Отварянето на чинията е дългосрочна задача, свързана с големи инвестиции, но на Бузлуджа вече има осигурена охрана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44