Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент Ердоган е обсъдил с генералния секретар на НАТО Столтенберг ситуацията в Африн

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за ситуацията в Африн. Телефонният разговор е бил проведен късно снощи. 

Според турския лидер операцията се провежда с голямо старание да не се нараняват цивилни и тя не е пречка, а част от борбата с групировката „Ислямска държава.“ Реджеп Ердоган е заявил, че борбата трябва да бъде срещу всички терористични групи. Турция е натъжена от факта, че някои страни-членки на Алианса разглеждат „Ислямска държава“ като единствена заплаха и от подкрепата, оказвана от тях за организации като Силите за народна защита в Сирия и за движението на проповедника Фетуллах Гюлен, смята Ердоган.

Турският лидер е уверил генералния секретар на пакта в привързаността на Турция към съюзническия дух. Според информацията, публикувана от турските медии, Йенс Столтенберг е отбелязал, че споделя турските тревоги по отношение борбата с тероризма и важността на обща позицията по въпроса. Според Столтенберг Анкара е важен съюзник, който допринася съществено към Алианса.

По време на разговора Реджеп Ердоган е поздравил Йенс Столтенберг с рождения му ден.

Малко по-късно президентът на Турция разговаря и с украинския си колега Петро Порошенко. Двамата са обсъдили двустранните отношения в политически и икономически план, въпросът за Крим и положението на татарите там, разузнавателното сътрудничество и конкретни стъпки за борба с организацията на Фетуллах Гюлен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44