Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отговори на ограничителите мерки на Лондон заради покушението срещу Сергей Скрипал

Мария Захарова: Нито Русия, нито Съветският съюз са разработвали химическото вещество "Новичок"

| обновено на 17.03.18 в 19:09
Мария Захарова
Снимка: www.mid.ru

Русия официално отговори на въведените от Лондон ограничителни мерки срещу Москва заради покушението на британска земя срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

В деня за размисъл преди утрешните президентски избори в Русия руското министерство на външните работи обяви, че на 23 британски дипломати в Москва е дадена една седмица да напуснат страната. Толкова са и руските дипломатически служители в Лондон, които по-рано през седмицата бяха обявени за персона нон грата на острова.

Освен това руските власти оттеглиха решението си за откриване на британско генерално консулство в Санкт Петербург и обявиха прекратяване на дейността на британския съвет, с аргумента, че статутът му е неясен. Съответната нота беше връчена във външното министерство на посланика на Великобритания в Москва Лари Бристоу, който заяви:

"Ние винаги ще направим нужното, за да се защитим, да защитим и съюзниците, и ценностите си от подобно нападение."

А говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова каза:

"Предупреждаваме британската страна, че в случай на по-нататъшни враждебни действия срещу Русия, руската страна си запазва правото да предприеме и други ответни мерки."

В ефира на телевизия "Русия 24“ Захарова каза още, че в Съветския съюз и Русия никога не са правени изследвания за разработването на  химическо вещество под кодовото име "Новичок". И посочи като най-вероятен източник на химикала Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, където през 90-те години се правели интензивни изследвания на вещества от проекта "Новичок".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44