Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изпити по български език и литература и по физика започна кандидатстудентската сесия в СУ

| обновено на 18.03.18 в 11:45

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет започна с изпити по български език и литература и по физика. 

Над 1500 кандидат-студенти се явиха на изпита по български език и литература в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Темата на есето, по която пишат, е по думите на Атанас Далчев "Приятно е да бъдеш възмутен: едновременно чувстваш другите виновни и съзнаваш собственото си превъзходство“.

Изпитът е в две части: тест с 50 въпроса и писане на есе. Текстът трябва да е с обем до 3 страници. При отказ от писане върху втората част от изпита, точки няма да се присъждат, въпреки че кандидатът може да е дал верни отговори на задачи от теста. С този изпит започва първата кандидат-студентска сесия на Софийския университет за учебната 2018-2019-та година. Председател на изпитната комисия е проф. Милена Кирова. С успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да учат в различни специалности на Софийския университет, сред които философия, българска филология, публична администрация, психология, педагогика. С изпит по български и литература и с изпит по история на България бъдещите студенти могат да запишат специалност "право".

Конкурсният изпит по физика се състои от тест и задача върху материали по физика за средните общообразователни училища.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44