Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Великобритания постигнаха споразумение за преходния период от Брекзит

| обновено на 19.03.18 в 19:15
Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС и Великобритания постигнаха споразумение за преходния период от Брекзит. Главният преговарящ от общността Мишел Барние каза, че ще представи споразумението на Европейския съвет в петък. Барние съобщи, че Великобритания се е съгласила да гарантира на гражданите на Европейския съюз, пристигащи през преходния период - до края на 2020 година, същите права като на тези, които пристигнат преди Брекзит. Същото ще важи за британските граждани, които се преместват в Евросъюза.
"Разговорите през последните дни ни позволиха да постигнем пълно съгласие за юридическия превод на договореностите, които постигнахме през декември в съвместния доклад за правата на гражданите и финансовото урегулиране. Това ни дава възможност да дадем увереност на 4 и половина милиона граждани - британски и европейски, обезпокоени и засегнати от Брекзит, както и на всички изпълнители на проекти, финансирани от ЕС за периода 2014 -2020."
Барние обаче добави, че остават различията за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Но договорът за Брекзит ще съдържа "подсигуряващо" решение, за да се избегне т.нар. "твърда граница". Това означава, че ако британското правителство не успее да постигне компромис с Брюксел, Северна Ирландия ще трябва да остане в Митническия съюз





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44