Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на села в Североизточна България алармират за ята премръзнали щъркели

Снимка: БГНЕС

Десетки сигнали за ята премръзнали щъркели са постъпили днес от жители на села в Североизточна България. Много от хората са приютили птици в домовете си.

Жител на силистренското село Зарица е спасил четири щъркела от измръзване. Мъжът ги намерил неподвижни в нива между селата Зарица и Званимир.

"Беше доста замръзнал и го прибрахме, като в момента го топлим близо до печката, а след като се съвземе, ще го нахраним. Чакаме да се възстанови и да го пуснем пак в природата", обясни Елмаз Хюсейнова от село Единаковци, чието семейство също е приютило щъркел.

На сигнал за бедставащи щъркели днес се отзоваха и специалисти от екоинспекцията в Шумен. Според лекари от спасителния център на "Зелени Балкани" в този период прелетните птици са в т.нар. "ледовит капан", а най-доброто, което хората могат да направят, е да приберат измръзналите животни на топло, да им осигурят вода и храна и да потърсят за съдет експерти от близката екоинспекция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44