Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтмайер и Малмстрьом на "спасителна акция" във Вашингтон

Американският президент Доналд Тръмп с указа за вносните мита за стомана и алуминий
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Спасителна акция“ - така медиите в Германия определиха посещението на новия икономически министър Петер Алтмайер във Вашингтон. Към него днес се присъедини и европейският търговски комисар Сесилия Малмстрьом в опит да предотвратят налагането на наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ.

"За сега мога да кажа, че както американските ни партньори, така и Сесилия Малмстрьом от името на ЕС ще направим всичко възможно, за да продължим диалога и да предотвратим задълбочаване на проблема". 
Така дипломатично Петер Алтмайер обобщи разговора си с американския си колега Уилбър Рос.

По-важната среща обаче предстои - икономическият съветник на американския президент Робърт Лайтхайзър се смята за движещата сила за въвеждане на ограничения върху вноса на стомана и алуминий от Европа. Преговорите във Вашингтон имат няколко аспекта. На фона на заканата на Доналд Тръмп да въведе мита на повече от 100 вида китайски стоки в размер на 60 милиарда долара, ЕС вероятно ще предложи сделка - срещу подкрепа на наказателната мярка срещу Китай Съединените щати да направят изключение при вноса на стомана и алуминий от Европа.

Генералният директор на Европейската стоманодобивна федерация Аксел Егерт коментира още един аспект на търговския спор от двете страни на Атлантика:
"Ако наказателните мита влязат в сила, около 20 хиляди работни места в стоманодобива в Европа ще бъдат застрашени. Последици би имало и за други около 140 хиляди работни места в други индустрии. Но от друга страна Съединените щати също биха понесли сериозни щети от митата. Според нови изследвания в Америка са застрашени над 150 хиляди работни места", коментира Егерт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44