Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства използването на соларни батерии втора употреба

Снимка: Добрина Добрева, БНР
В последните няколко месеца значително са се увеличили исканията към енергийната мрежа да бъдат присъединени потребители, които са монтирали в имотите си слънчеви батерии втора употреба. От компанията EVN, която снабдява с ток Югоизточна България, съобщиха, че доскоро са имали по една-две заявки месечно, докато сега те са над 20. Соларните батерии втора ръка са доста по-евтини, но и по-малко ефективни. Става въпрос за фотоволтаици до 30 киловата, чиято енергия все още се изкупува по преференциални цени от НЕК и в крайна сметка се плаща от всички потребители чрез таксата „задължение към обществото“, обясни един от ръководителите на компанията Гочо Чемширов:

"Фотоволтаиците, които влизат в експлоатация в ценовата година, си получават конкретни цени. Те са много малко сега като количество, защото ние говорим по 20-30 киловата, това са 600 киловата, а ние имаме на нашата територия 600 мегавата. Тоест това е 0,1%. Но 0,1% би трябвало да се отразят върху сметката, тоест би трябвало преференцията, която ще получат, да бъде включена в "задължение към обществото.""

Гочо Чемширов допълни, че, ако процесът продължи, ще подадат сигнал до енергийния регулатор.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44