Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазар Марков: Българските изселници в Турция трудно свикват с налаганата ислямизация

Снимка: БГНЕС

След опита за преврата в Турция животът на жителите в страната и на българските изселници се промени, въпреки че на повърхността нищо не се усеща. В интервю за предаването "Преди всички" Лазар Марков, завърнал се наскоро у нас след месеци работа в южната ни съседка, сравни живота в извънредно положение, удължавано за пореден път, и реалността преди 2010 година.

"Хората с професии са добре интегрирани в турското общество и имат сравнително висок стандарт, но както всички останали граждани на Турция нямат свобода и са подложени на притеснения и гонения от страна на властите", разказа Марков.

На повърхността почти нищо не се усеща, посочи Марков:

"Това, което можем да видим, са проверките по пътищата, по автогари, летища, които са значително засилени. Спира се цялото движение и всички пътуващи се проверяват. Но това е най-много, което чужденецът може да види. Когато обаче имаш повече работа и контакти с местните хора, извънредното положение има и други характеристики като цензура. Практически, въпреки че там медиите са много, всичко е обект на цензура. Обект на следене са и всички телефонни разговори, както по фиксираните линии, така и по мобилните оператори. При споменаване на името Ердоган се прекратява разговора".

Българските изселници в Турция най-трудно свикват с налаганата ислямизация:

"Най-вече по отношение на живота на жените и тяхното място в обществото. Нашите изселници са от светска страна, в която хората могат да се обличат, както намерят за добре. Докато тук жените трябва да са забулени, прикрити и това нещо за голяма част от образованите и квалифицирани български турци и на техните деца е неприемливо. Набляга се на много религиозни ценности, както го наричат те, но фактически това е политика, което също става все по-трудно поносимо. Хората действително мислят да се приберат в България, което е сериозен риск за нашата страна, особено по отношение на младежите, на които им предстои да влязат в турската казарма. Притеснението на цялото общество е, че Турция води война и се дават жертви".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44