Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многолюдни демонстрации в САЩ против оръжейното лоби в Конгреса

| обновено на 25.03.18 в 01:50
Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди хора се стекоха във Вашингтон и други американсик градове, за да поискат ефективен контрол върху продажбите на оръжие в Съединените щати.

Днешната демонстрация срещу оръжейното лоби е най-голямата от поколение насам, отбелязва агенция Франс прес. Тя бе свикана от ученици от гимназията в Паркланд, Флорида, където миналия месец 19-годишен психопат застреля 14 гимназисти и 3 възрастни. 

Сред протестиращите във Вашингтон беше и Хедър Грууз, оцеляла при стрелбата в Лас Вегас в началото на октомври, когато бяха убити 58 души:
"С действията си искаме да заявим: Нека се обединим и да предотвратим насилието. Мислите си, че никога няма да ви се случи...така говорехме и ние преди."


Многолюдни демонстрации се състояха в самия Паркланд, както и в Атланта, Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Далас, Сиатъл, Хюстън и редица други градове.

Около 100 демонстранти се събраха и край Айфеловата кула в Париж с лозунга "Защитете децата, а не пушките!". Сред протестиращите имаше американци и французи - студенти и цели семейства. Един от организаторите, американец, каза, че "е важно за американците дори и в чужбина да накарат Вашингтон да разбере, че обявените промени за контрол върху оръжията не ни удовлетворяват и ние искаме повече". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44