Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християните празнуват Благовещение

| обновено на 25.03.18 в 08:50

Днес Българската православна църква чества празника Благовещение. На този ден Ангел Господен донесъл на Дева Мария благата вест за идването на обещания от Бога и предсказан от пророците Спасител на света.

Още при своето раждане Дева Мария е била посветена на Бога и на 3-годишна възраст - дадена в храма. При навършване на пълнолетие тя трябвало да напусне църквата, затова е била сгодена за праведния старец Йосиф, който бил дърводелец. Без да бъде негова истинска съпруга Мария го последвала в галилейския град Назарет, където водила скромен начин на живот. Един ден, когато била сама вкъщи, пред нея застанал Ангел Гавриил с маслинено клонче в ръка. Той я поздравил за това, че е придобила Божието благоволение и че ще зачене и роди син, когото ще нарече Иисус. Ето защо при честването на този празник в църквата се провъзгласява тържествено началото на Спасението на света и разкриването на предвечната тайна - Син Божий става Син на Дева. Въпреки че празникът Благовещение обикновено е по време на Великия пост поради неговата важност църквата разрешава в този ден да се яде риба.

В православната традиция Благовещение е празник на жената и майката, разказа врачанският митрополит Григорий:

"Света Богородица става майка на нашия Господ и Спасител Иисус Христос и чрез него на всички нас. Тя е наша духовна майка, която наистина обича човешкия род като свои чеда и се грижи и подпомага като непрестанно моли Бога за нас, като непрестанно се застъпва за нас, именно затова отбелязваме този празник и трябва да го отбелязваме и като празник на жената и майката."

Негово Светейшество патриарх Неофит ще обяви тържествена литургия в Софийската семинария "Свети Йоан Рилски", която ще започне в 9.00 ч.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44