Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Димов: На срещата във Варна не бива да бъдем само пощенска кутия

Извънредното положение в Турция може да продължи до изборите догодина, смята бившият ни консул в Одрин

Снимка: скрийншот

"Ако има някакъв конкретен резултат от днешната среща, той ще бъде по линия на мигрантите. Така или иначе ще трябва да си платим за възпирането мигрантско-бежанската вълна, а към този проблем Анкара прибавя и въпроса за визовата либерализация, въпреки че Турция не е изпълнила 7 от 72 критерия, които са й поставени". Това каза в предаването "Преди всички" бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов. В коментара си преди началото на срещата ЕС - Турция във Варна той посочи, че изходните точки и мотивацията на участниците в тази среща са страшно различни. Според Димов, трудно може да се очаква визова либерализация.

"Тази среща става във времевия период на Българското европредседателство, това е не само факт, но и заслуга и отговорност", отбеляза още той:


"Не ми се иска да бъдем пощенска кутия. Трябва да бъдем преди всичко екипен играч, ние излизаме в един отбор, едно трио".

Георги Димов анализира срещата във Варна и в контекста на предстоящата на 3 април среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин, а на 4 април – среща в троен формат с президента на Иран:

"Не само Западът заклеймява турската военна операция "Маслинова клонка" в Сирия, но и Москва и Техеран също са против турската военна намеса и призовават Анкара да изтегли военните си части. Явно и там нещата не са съвсем в ред - и там има нещо, което скърца".

Руската линия, руската връзка ще оказва влияние върху бъдещето на отношенията между Запада и Турция, заяви Георги Димов. По думите му, страната ни може да играе роля за успокояване на диалога между Брюксел и Анкара.

Извънредното положение в Турция не само няма да бъде прекратено, но вероятно ще продължи до общите парламентарни и президентски избори през ноември догодина, които са много важни за Ердоган, прогнозира бившият ни консул в Одрин. Димов цитира турската интелектуалка Аслъ Ердоган, че в момента в Турция се наблюдава пълен срив на правосъдната система.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44