Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премянов: Няма пречки на срещата ЕС - Турция да бъде поставен въпросът за обезщетения за тракийските бежанци

Снимка: БГНЕС

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов смята, че няма пречки на срещата Европейски съюз - Турция във Варна да бъде поставен въпросът за обезщетения за тракийските бежанци.

По информация на организацията засегнати са между 800 000 и 1 милион наследници на тези българи, а компенсациите възлизат най-малко на 10 милиарда долара:

"Да се постави този въпрос, да се обсъжда с турската държава и да се намери приемливия начин да се възстанови справедливостта към тези хора, които не по своя вина са загубили родните си земи и имоти. Ние ще се борим за съпричастност на ЕС в пълния му формат по този въпрос. Защото е стандарт на Европа да приема за членове само държави, които са уредили своите спорни въпроси със своите съседи. Тракийският проблем не е решен“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44