Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Споразумението за бежанците ще бъде във фокуса на срещата на върха ЕС - Турция

Снимка: ec.europa.eu

Споразумението за бежанците ще бъде във фокуса на срещата на върха Европейски съюз - Турция тази вечер във Варна, съобщиха от Европейската комисия. Ще бъдат обсъдени също въпросите за борбата с тероризма, енергетиката, визите и вътрешната обстановка в Турция.

Както се очакваше, на срещата ще стане дума за финансовата помощ, която ЕС осигурява за Турция, докато споразумението между двете страни дава резултат. По-рано този месец и две години след началото на действието на това споразумение, Европейската комисия предложи да изпрати втори транш от 3 милиарда евро, след като първата част от него бъде изцяло изпълнена.

Други теми, които ще бъдат предмет на разговорите, са сътрудничеството в областите на енергетиката, сигурността и борбата срещу тероризма, процесът на визовата либерализация, както и свързаната неразривно с нея политическа ситуация и сигурността в Турция.

Срещата става броени дни след като европейските лидери осъдиха действията на Турция в Източното Средиземноморие и в Егейско море.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определиха срещата като "трудна", но допълниха, че диалогът трябва да продължи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44