Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кенаров: Възможно е да има нова среща ЕС - Турция, но тя няма да доведе до резултати

Повечето от турските вестници отразяват на първа страница срещата ЕС – Турция във Варна.  За два от турските вестници вчерашната среща между европейските лидери и Турция във Варна е водеща тема. „Заедно ще изградим силна Европа“, пише проправителственият „Сабах“. „Пълноправно членство е единствената ни цел“, извежда на преден план „Миллийет“. Подзаглавия във вестника акцентират върху продължаването на диалога и евентуална нова среща в следващите месеци.Центристкият „Хюррийет“ пише: „Трудните дни останаха назад“. Изданието коментира, че това е първа среща на най-високо ниво от около година насам и акцентират върху думите на турския лидер, че оставянето на Анкара извън процеса на разширяване ще бъде груба грешка. От „Хюррийет“ наблягат и на думите на Доналд Туск, че отношенията трябва да се подобрят.

„ЕС е стратегическата ни цел“, категоричен е „Тюркийе“, и анализира, че и двете страни са излъчили положителни послания.  

„Хабер тюрк“ е избрал да открои борбата с тероризма. Очакваме силна подкрепа, а не неоснователни критики, вестникът напомня думите на президента Реджеб Ердоган. „Не ни остана търпение“, пък тръби „Гюнеш“.

Консервативният проислямски „Йени Шафак“, който е близък до управляващата Партия на справедливостта и развитието, изтъква седемте условия на Турция към блока.

„Пролетен дух във Варна“, закачлив е умерено критичният консервативен „Карар“. Срещата във Варна не намират място на първа страница в няколко светски леви издания: „Евренсел“ и „Коркусуз“. Опозиционният „Джумхурийет“ допълва, че погледите са били вперени в разтворилата се ножица между Анкара и Брюксел, но посланието „разбрахме се“ не е било излъчено, предаде кореспондентът ни в Турция – Мариян Карагьозов.

Турция продължава да бъде страната с най-много журналисти в затвора. Проблемът със свободата на словото беше маркиран и в изявленията на европейските лидери на вчерашната среща на върха ЕС – Турция във Варна.

От много време насам в Турция се наблюдава една продължаваща консолидация на проправителствените позиции или в най-добрия случай едно леко неутрално отразяване на събитията от страна на турските медии, каза в "Преди всички" журналистът Димитър Кенаров във връзка с отзивите в турските медии за срещата вчера.

Много геополитически въпроси зависят от продължаване на партньорството между ЕС и Турция, коментира още в интервю за „Преди всички“ Димитър Кенаров. Според него съществува едно лицемерие в отношенията и от двете страни, и от страна на ЕС, и от страна на Турция, което е нормално, за да бъде избегнат разрив в тези отношения. Той каза още, че е възможно да има нова среща между лидерите на ЕС и Турция през юни, която обаче няма да доведе до резултати.

„За съжаление и двете страни знаят, че от една страна Турция се прави, че кандидатства за ЕС, а пък ЕС се преструва, че някога ще приеме Турция. Всичко върви на едно такова символно ниво. Може би ще има нова среща, както обявиха и другите лидери, но то е среща за нова среща, на която ще се реши за нова среща, т.е. има си едно лицемерие и от двете страни, но то е нормално, защото никой не иска да има открит разрив между ЕС и Турция. Прекалено много геополитически въпроси зависят от това партньорство и това е едно продължение на диалога“.

През 2019 година в Турция ще се проведат едновременно и президентски, и парламентарни избори. Вероятността отново Ердоган да спечели изборите не е малка. Опозицията е слаба, няма такива противници, които биха могли да застанат като сериозна опозиция на Ердоган, смята Кенаров.

„Както при Путин… Разбира се, позицията на Путин не трябва да бъде абсолютно сравнявана с Ердоган – различни са, но при този тип консолидация, който наблюдаваме на медийното пространство – ето, скоро се разбра, че Youtube също ще бъде контролирана от турския медиен регулатор, т.е. дори и едни такива независими канали започват да попадат директно под влиянието на държавата. Все още има опозиция в Турция, има независими гласове, но те са слаби, не са сериозна опозиция на Ердоган“.

В звуковия файл можете да чуете кореспонденция от Турция на Мариян Карагьозов и интервю на Силвия Великова с Димитър Кенаров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44