Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представителите на организации на хората с увреждания в Русе и в Плевен връчиха протестни ноти

| обновено на 28.03.18 в 15:59
Снимка: БГНЕС

Представителите на организации на хората с увреждания в Русе връчиха протестна нота на областния управител Галин Григоров. Те предупреждават, че с подготвените промени в експертизите за работоспособност много от техните членове ще бъдат ощетени. 

Преди националния протест на хората с увреждания, който се предвижда да се състои на 11 април в София, русенските представители на различните организации се срещнаха с областния управител Галин Григоров и го предупредиха, че ако се приемат промените в системата за експертиза на работоспособността, стотици хора в областта ще останат без доходи. 

Според Светослав Чернев, председател на "Малки български хора", промените не са мярка срещу фалшивите ТЕЛК решения.

"Народен представител казва в село Хикс половината живущи са с ТЕЛК. Ами щом ги знаем, че са половината живущи с фалшив ТЕЛК, защо не ги хванем тях?".

Според Панайот Димитров от териториалната организация на сляпо-глухите проблемът не е в закона, а в неговото прилагане.

"Покрай сухото гори и мокрото, защото корупцията е голяма в България – под масата плика, във вестника. За да ви го казвам, значи съм го изживял".

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков увери, че промените няма де отразят на вече отпуснатите инвалидни пенсии.

Плевен стана поредният град, в който представители на национално представени организации на хора с увреждания обявиха готовност за протестни действия на 11 април в София. Те връчиха протестна нота на областния управител, в която изразяват недоволство от предвижданите промени.

"В протестната нота организациите заявяват, че предвижданата кардинална промяна на действащия модел ще доведе до отнемане на инвалидната пенсия на някои лица. С промените се въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в ЕС", каза Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите, и допълни:
"Очакваме на протеста да се включат, по информация, която имаме чрез нашите регионални структури и организационния щаб, между пет и шест хиляди наши членове от цялата страна. На този протест очакваме да се присъединят към нас и президентът на Европейския форум на инвалидите господин Янис Вардакасанис, очакваме, разбира се, и подкрепа от други международни организации".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44