Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Лазаровден

Национален събор на народното творчество „Цветница 2018“, посветен на Лазаровден и Цветница, започва в Ловеч

| обновено на 31.03.18 в 09:53
Снимка: архив

На осмия ден преди Великден християните празнуват Лазаровден. Днес Българската православна църква почита паметта на свети Лазар, който е бил възкресен от Исус Христов няколко дни след смъртта си.

Празникът винаги е с подвижна дата, защото е свързан с Великден, но винаги се пада в последната събота преди Страстната седмица, каза  отец Антоний Милушев, свещеник в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

„От Лазаровден навлизаме в нов период. Това е т.нар. пентикостар – постният период приключва. Страстната седмица всъщност е добавена към тази света четиридесетница. Всичко започва с възкресението на Лазар – това велико чудо, което е предвестник и на самото Христово Възкресение“.

Исус Христос отишъл при гроба на приятели си Лазар и изрекъл три пъти „Лазаре, излез“. Тогава всички разбрали каква е силата на Божия син.

По традиция на този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Пременени в народни носии момичетата обикалят къщите на село и пеят обредни лазарски песни. В миналото се е вярвало, че девойка, която не е лазарувала не може да се омъжи, затова било задължително всяко едно момиче от селото да спазва обичая.

С Националния събор на народното творчество „Цветница 2018“ в Ловеч започва двудневния празник посветен на Лазаровден и Цветница, който събира хиляди жители и гости на града.

Празничната програма предвижда представяне на традиционни обичаи свързани с Лазаровден и Цветница. На откритата сцена в стария квартал „Вароша“ фолклорни състави ще представят автентични песни и ритми. Десетки майстори ще демонстрират местни занаяти като тъкане на стан, грънчарство, обработка на кожа, дърво, вълна, рисуване върху стъкло, писане на яйца и други.

Гости от побратимения руски град Лотошино ще предлагат традиционни местни ястия и характерните матрьошки. Търговски щандове, атракциони и увеселителни кътове са разположени на централния булевард „България“ и площада пред гарата. Разнообразна музикална програма ще има на сцената в двора на бившата казарма в центъра на града.

В родопското село Широка лъка лазарки ще обиколят къщите и ще благославят за здраве. Секретарят на читалището Гергана Чотрева разказа повече за традициите и обичаите на днешния ден.

Още можете да чуете в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44