Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният секретар на ООН призова за разследване на сблъсъците в Газа

Погребение на един от убитите палестинци по време на сблъсъците в Ивицата Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опасения от влошаване на обстановката в Ивицата Газа бяха изразени на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То беше свикано по искане на Кувейт, но до обща декларация не се стигна. Палестинският посланик в Световната организация Рияд Мансур съобщи, че 17 души са убити от израелските сили за сигурност при сблъсъци по време на вчерашната демонстрация в ивицата Газа.
Заседанието на Съвета за сигурност на ООН трябваше да е при закрити врата, но после инициаторът Кувейт поиска да е открито, след като стана ясно че няма да има обща декларация, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Палестинският посланик Рияд Мансур осъди действията на Израел: "Тези мирни демонстранти не представляваха никаква заплаха за Израел или за тежко въоръжените му войници. И въпреки това войниците стреляха безраборно и използваха сълзотворен газ. Как може да бъде оправдано това?"

Американският дипломат Уолтър Милър  изрази съжаление за жертвите: "Дълбоко сме натъжени от загубата на човешки живот. Призоваваме замесените страни да преприемат стъпки за намаляване на напрежението и понижаване на риска от нови сблъсъци. Злонамерени фактори, които използват протестите като прикритие за подстрекаване на насилие, застрашават живота на невинни хора".

В декларация на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се казва, че той е дълбоко загрижен и призовава за независимо и прозрачно разследване на смъртните случаи. Той също така настоява замесените страни да се въздържат от  действия, които биха застрашили живота на цивилни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44