Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден е символът на живота

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е католическият Великден. На площад „Св. Петър” в Рим хиляди поклонници и туристи присъстват на празничната великденска меса, изнесена от папа Франциск.

„Нашата вяра е родена на Великденската утрин. Исус е жив!”, каза папа Франциск, с което свърза словото си от литургията в навечерието на празника, когато направи мост между случилото се преди две хиляди години и днешния свят, подчертавайки, че „да се чества Великден означава да се надвие малодушието, което ни обзема често и погребва всяка надежда”. За да се поднови животът и човешкото съществуване папа Франциск изтъкна, че е необходимо да се промени начинът на мислене и на действие. „Въпросът е дали искаме да реагираме на това послание за живот, или да останем мълчаливи пред събитията и несправедливостите?”, каза още папата.

За Великденските празници в Италия пристигнаха туристи от цял свят. Най-много – 700 000 кацнаха  в Рим, дошли от САЩ, Канада и Китай. Специално за тях на летище „Фиумичино” са организирани дегустации на типични великденски италиански ястия и други местни търговски предложения. Прогнозите за времето също обещават слънчево пребиваване и за десет милиона италианци, решили да се разходят из родната земя. Мерките за сигурност, особено в Рим, са изключително високи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44