Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган определи Израел като терористична държава

Нетаняху отговори, че няма да слуша "морални поучения"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган определи Израел като терористична държава, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли "моралните му поучения", свързани с насилието над палестинци в ивицата Газа.. 

В реч пред форум на управляващата партия Ердоган нарече днес израелската страна и премиера "окупатор" и "терорист". Той призова страната да спре да се хвали с ядрените си оръжия, тъй като ще дойде ден, в който те няма да вършат работа. Турският лидер добави, че израелската армия е храбра срещу потиснатите, но страхлива срещу други и че потисниците никога не са били смели.

Вчера турският президент заяви, че Израел е извършил "безчовечна атака" и "клане", а говорителят му остро осъди убийствата на "беззащитни" палестински цивилни от страна на израелската армия. Турският лидер декларира решимостта на Анкара да изобличава израелския терор по всяко време и на всички възможни международни платформи.

Израелският премиер Нетаняху отговори по-рано днес:

"Най-етичната армия в света няма защо да получава морални уроци от този, който безогледно бомбардира цивилни от години". 

В репликата си в Туитър той добави , че очевидно в Анкара по този начин отбелязват Първи април - Международния ден на шегата. 

В петък премиерът на Израел похвали войници, които "твърдо и решително" са защитили суверенитета на страната и сигурността на гражданите. Израелската армия заяви, че е открила огън по протестиращи, които са замеряли войниците с камъни или коктейли "Молотов", стреляли са по тях или са се опитали да проникнат в Израел през граничните ограждения.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за независимо разследване на кръвопролитието. Подобен апел отправиха и върховният представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини, "Амнести Интернешънъл" и израелската опозиция. Израелският военен министър Авигдор Либерман отхвърли тези призиви.

По време на демонстрации в петък от израелски огън загинаха поне 16 палестинци, а над 1400 бяха ранени. Те участваха в протести по повод Деня на земята, посветен на правото на завръщане на над 700 000 палестинци, прокудени от родните си места при създаването на Израел през 1948 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44