Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица

| обновено на 05.04.18 в 15:22
Снимка: БГНЕС

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица, в който се припомня Тайната вечеря на Божия син с Апостолите. Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия, пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде, за да бъде съден, измъчван и разпнат. 

На Велики четвъртък Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и умива нозете на апостолите в знак на смирение и любов. Църквата припомня и за съда на Пилат Понтийски над Исус. Свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. 

На тържествена литургия, отслужена от патриарх Неофит в София, беше осветено светото миро. В края на богослужението то беше преместено от патриаршеската катедрала в Светия Синод, където ще се съхранява. Благовонното масло се използва при тайнството на миропомазването и при освещаването на храмове. Според богослова доцент Костадин Нушев, освещаването на мирото потвърждава високият ранг и достойнство на Българската патриаршия.

По традиция, на Велики четвъртък във всички храмове в страната се извършва Великият маслосвет. Десетки миряни посетиха Тържествената литургия, за да изпитат благодатта на изцелението от душевни и телесни недъзи.
Във фолклорната ни обредност на днешния ден се  боядисват яйцата, подновява се квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. 

Много вярващи, спазвали великденският пост, се причестяват именно на Велики четвъртък, когато църквата припомня как на Тайната вечеря с апостолите Христос е установил Светото причастие.

Много вярващи събират и вечерното богослужение, което е посветено на изкупителните Христови страдания.

"Тогава се четат откъси от Евангелията, които представят цялата история, тогава можеш чисто духовно да се настроиш за вътрешно смирение и разсъждение".

Хиляда червени яйца ще бъдат подарени на гостите на Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци, след като бъдат боядисани днес, съобщи игуменът архимандрит Никанор. Яйцата са осигурени от благодетели. 

Дворът на митрополитския храм Света Марина в Пловдив се изпълни на днешния Велики четвъртък  с деца , които боядисаха  великденски яйца заедно с младежи от БЧК. Инициативата се провежда за 11-а поредна година и е организирана от Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия съвместно с червеноскръстката организация. Децата бяха посрещнати в двора на храма от Знеполският епископ Арсений и под формата на въпроси и отговори заедно  с него припомниха Тайната вечеря на Божия син с Апостолите  в най-важния ден от Страстната седмица- Велики четвъртък . След това започна и боядисването на червените великденски яйца, които ще бъдат раздадени в неделя на присъстващите на празничното богослужение в митрополитския храм „Света Марина“.

Във великотърновския катедрален храм „Рождество на Света Богородица“ тазибяха осветени  2700 яйца и 250 килограма козунак, които ще бъдат раздадени на миряните на Възкресение в крепостта „Царевец“. Част от осветените яйца и козунака ще бъдат раздадени и в двата старчески дома и на бедните, ползващи социалната кухня.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44