Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоосветеното Свето миро ще бъде преместено от "Св. Александър Невски" в мирохранителницата на Светия синод

Снимка: Булфото

Новоосветеното Свето миро ще бъде преместено от патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски“ в мирохранителницата на Светия синод, където ще се съхранява в специални съдове. В началото на Страстната седмица, за първи път от девет години насам, започна мировареното, което продължава три денонощия.

След края на Светата литургия новоосветеното масло ще бъде преместено в Светия синод, откъдето ще се раздава на епархиите. На Велики понеделник Патриарх Неофит постави началото на мировареното, което продължи три дни и три нощи, през които свещеници непрекъснато разбъркваха съставките и не спираха да четат евангелски текстове. Това е осмото по ред варене в историята на Българската православна църква. 

Процедурата се извършва задължително по време на Страстната седмица и е необходима, когато наличните количества започнат да намаляват. Мироваренето е дълъг процес, който започва на Кръстопоклонна неделя с накисване на билките и завършва след три седмици и половина с освещаването на мирото на Велики четвъртък. Благоуханната смес съдържа повече от 30 съставки, сред които зехтин, бяло вино, етерични масла и светена вода. Използва се от църквата при кръщенета и освещаване на храмове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44