Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христос Воскресе!

| обновено на 08.04.18 в 13:49
Снимка: БГНЕС

В празничната нощ хиляди вярващи посрещнаха Христовото Възкресение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи пасхалното боголужение.

Празникът на Светлото Христово Възкресение се отличава с особена тържественост и радост. И в този момента пред патриаршеската катедрала има много хора със запалена свещ в ръка, която ще занесат в домовете си, за да пренесат и съхранят своята частица и от Благодатния огън.
Минути след полунощ патриарх Неофит прочете пред миряните и своето пасхално слово, в което поздрави целия български народ: 
"Отечески поздравявам и приветствам всички чеда на родината, в родината и далеч от родния край и молитствам, щото радостта поради Спасовото Възкресение всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства. И тъй, любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос и общението със Светия дух да бъдат с всички час. Христос Воскресе!"

"В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра. В него е залогът и на нашата надежда. Върху свидетелството за него е основана църквата, която вече 2 хилядолетия, непоклатима от бурите, преподава на човечеството вечните и спасителни истини на Божественото откровение".

Хиляди миряни се стекоха в пасхалната нощ в патриаршеската катедрала, за да посрещнат със запалена свещ в ръка най-светлият християнски празник.

"За мен беше за първи път посрещането на Великден в "Св. Александър Невски", въпреки че съм от София и просто беше много тържествено."

"Да възкресим в сърцата си вярата, надеждата и любовта, защото няма друг ден в годината, който така да изпълва с възторг измъчената човешка душа."

Според отец Антоний Милушев, свещеник в патриаршеската катедрала, вестта за Христовото Възкресение е най-радостната новина, съобщавана от създаването на света:

"Неслучайно в седмицата след Възкресение не само не се пости, то е забранено да се пости. Това е седмица на радостта, в която даже в църквите завесите са отворени, дверите са отворени, за да се покаже, че раят е отворен за човешките души, който  е бил затворен до този момент."

В продължение на 40 дни, до празника Възнесение Господне, вярващите ще се поздравяват с думите: "Христос Воскресе!"

Сутринта в митрополитския храм "Св. Неделя" Негово Светейшество патриарх Неофит ще оглави пасхалната вечерня, наречена още Второ Възкресение.

Народните традиции повеляват на днешния ден деца и възрастни да се "бият” с червени яйца, както и да се посещават родители и кумове, като се носят Великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почит. Имен ден днес празнуват всички с имената: Величко, Величка, Възкресия, Анастас, Анастасия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44