Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските православни християни в Париж се включиха във Великденските събития в подкрепа на събратята им в Сирия и Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Да възпеем светлината"- за българската православна община в Париж подготовката за Великден започна с участие в концерт под този надслов.

Християнски хорове от Изток и Запад се събраха в подкрепа на своите страдащи събратя в Сирия и Ирак.  В Париж, където живеят и общуват помежду си представители на почти всички християнски общности по света, такива събития са чести и българите се включват в тях.

Преди Великден те посетиха базиликата в Аржентьой, където според преданието се съхранява дрехата на Иисус Христос, и изслушаха разказа на отец Жак Мурад - сирийски свещеник, оцелял след петмесечен плен на "Ислямска държава" в Рака.

Пасхалната нощ събра десетки наши сънародници в българския храм в северните покрайнини на фенската столица - място дълбоко свързано с ранното християнство във Франция и неговите първи свидетели.

Като продължение на празника е очаквана една силна българска музикална проява в Париж - два концерта на академичния хор "Гаудеамус" от Пловдив. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44