Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов подписа ново споразумение за финансиране по ОП "Околна среда" за климата

природозащитници организираха демонстрация пред НДК под мотото "Да спасим нашите морета"

| обновено на 10.04.18 в 18:33
Снимка: БГНЕС

В София министрите на околната среда от ЕС се обединиха, че е настъпило време да се вземат конкретни мерки за опазване на чистотата на въздуха. Според евростатистиката, повече от половината държави-членки имат проблеми с превишените нива на фините прахови частици и заболяванията, предизвикани от тях. 
За по- облекчена административни процедура при новите екомерки  се обединиха министрите на околната среда, след като българският министър Нено Димов зададе въпросите си на неформалната среща в София 
"Има ли лесно приложими мерки, които да доведат до бързи и видими резултати в борбата със замърсяването на въздуха при широко обществено участие и различните икономически сектори,имащи отношение към проблема?Кой е ключовият елемент за постигане на по-чист въздух- финансиране, целенасочени национални политики, по-голяма съгласуваност на европейското  законодателство?И трето- как могат да бъдат по-добре използвани европейските механизми за финансиране?"
Европейската комисия вече прави много, що се отнася до качеството на въздуха,  каза европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Той изтъкна, че държавите членки получават техническа помощ и финансова подкрепа. Общата сума за околна среда е близо 2 милиарда евро. Вела предупреди и за възможни санкции:
"В случаите със страни, които не изпълняват предписанията навреме, ще препоръчам пренасочване към Европейския съд и налагане на санкции. Защото 8 на 10 европейци вярват, че законите на ЕС трябва да защитават околната среда и качеството на въздуха."
В България, която вече е осъдена заради замърсения въздух, трябва да се промени и начина на живот - както за отоплението , така и за автомобилите - основните причинители на завърсяването, обобщи министър Димов:
"Поставено е началото на система за ранно предупреждение за риск от наводнение в някои от уязвимите общини в България и се разработи уникална за региона информационна система за интегрирано управление на крайбрежните зони, превенция и преодоляване на последствията от нефтени разливи. Националната геоинформационна система за управление на водите като един от най-важните инструменти за управление на водите, беше изцяло актуализирана".
Опасенията от застрояване в националния парк "Пирин" също бяха представени пред еврокомисаря по околна среда. Кармену Вела коментира по вече установения си начин: 
"Комисията не открива нарушения на екологичните разпоредби, но продължава наблюдението по случая "Пирин".
Министър Нено Димов препоръча да се изчака с този  въпрос, защото на Неформалния съвет на еко министрите има по-общи проблеми за решаване. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Природозащитници организираха демонстрация под мотото "Да спасим нашите морета"

Природозащитници организираха демонстрация пред НДК под мотото "Да спасим нашите морета". Акцията е във връзка със срока, който поставят морската директива и Общата политика по рибарство до 2020 година да се прекрати прекомерния улов на риба...

публикувано на 10.04.18 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44