Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отвори посолство в Абу Даби

Снимка: БГНЕС

България отвори посолство в ключова точка от Близкия изток - столицата на Обединените арабски емирства - Абу Даби. Събитието се смята за важна стъпка за възстановяване на активната българската външна политика в арабския свят. Това е 77-мото посолство на Република България.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева откри българска дипломатически мисия в Абу Даби. В рамките на работната й визита имаше редица ключови срещи за активизиране на двустранните отношения.

Въпреки че дипломатическите взаимоотношения с емирствата са установени през 1991 година, страната ни досега нямаше посолство в Абу Даби. 

В страната живеят близо 7000 български граждани, които досега  трябваше да разчитат  на съдействието на Генералното консулство в Дубай, разказва Гергана Чешмеджиева, преводач и учител  по български език и литература в неделното училище „Камбана" в Абу Даби.

„Откриването на българското посолство се следи с много голям интерес от цялата българска общност. Всъщност за нас това е едно доказателство, че България вече е тук и за нас това е една сигурност, че има кой да ни представлява“, каза тя.

За посланик на България в Абу Даби е назначен Богдан Коларов, дипломат от кариерата с повече от 15 годишен опит, който преди това в продължение на три години бе генерален консул  в Дубай.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44