Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова ще отчете постигнатото за първото тримесечие от Българското европредседателство

Снимка: БТА

Постигнатото през първите три месеца от началото на Българското европредседателство ще представи пред журналисти ресорният министър Лиляна Павлова.

Равносметката до момента показва: 100 проведени събития и окончателно приемане на текстове на 10 документа, сред които ключовият Регламент за географското блокиране на пазаруването онлайн.

По едно от водещите досиета - "Сигурност и миграция", също има напредък по шест от законодателните пакети, с изключение на Дъблинския регламент.

След като темата беше блокирана четири председателства, около релокацията на мигранти има сериозен напредък и в реформата на общата европейска система за убежище, като надеждите са благодарение на предложен нов подход от Българското председателство да се стигне до пробив на експертно ниво до края на май. В ход е подготовката на срещата на върха на 16 май в София за Западните Балкани като в момента се търси съгласие за формулирането на политическата декларация, с която да бъде конкретизирана темата за свързаността на региона в транспортен, дигитален и енергиен аспект.

Преди публикуването на втори май на проекта на многогодишна финансова рамка, утре предстои заседание на Съвет "Общи въпроси", което е посветено на кохезионната политика, изведена като приоритет за Българското председателство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44