Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на плевенското село Милковица блокираха пътя за пристанище Сомовит

| обновено на 12.04.18 в 12:08

Недоволни граждани от плевенските общини Гулянци и Никопол протестираха заради лошите пътища в района. Жители на плевенското село Милковица блокираха за един час пътя за пристанище Сомовит.  Причината за протеста им е лошото състояние на 14-километрова отсечка от републиканския път, която по думите им е опасна за движение. След насрочени протестни действия, от Областното пътно управление поеха ангажимент за цялостен ремонт на 10 километрова отсечка. 

Жители на четирите села Милковица, Долни Вит, Сомовит и Черковица блокираха републиканския път, който е най-пряката връзка с пристанище Сомовит. Те настояват за незабавно решение и цялостен ремонт на 17-километровата отсечка Милковица-Черковица, която е в трагично състояние. Заради тежките камиони, които пътуват до пристанището, над 200 къщи в село Милковица са напукани от трусовете. "Търпението свърши", "Тук е България", "Къде са парите от винетките" са лозунгите на протеста. Това е първият от поредица протести с блокиране на пътя, категорични са жителите на четирите села, които днес очакват отговора на институциите. 

При протестиращите дойде директорът на Областното пътно управление Ивайло Генчев и каза:

"От другата седмица започваме цялостен ремонт на пътя".

Хората поискаха среща за подробна информация, след която ще решат дали да продължат с протестите.

От 30 години не е правен цялостен ремонт на пътя Милковица-Черковица, който е изключително натоварен, защото е най-прекият до пристанище Сомовит. По-рано днес Андриан Аурелов от Инициативния комитет обясни исканията на протестиращите:

"На първо място цялостен ремонт на отсечката Милковица-Долни Вит- Сомовит-Черковица от републиканската пътна мрежа. В момента състоянието му е трагично. Тежкотоварните камиони, които преминават, минимум по 50 на ден в посока пристанище Сомовит и обратно, извозват зърно и разрушават така запълнените дупки, които не са качествено запълнени. Предвиждаме четири блокади като в тези четири дни очакваме адекватен отговор от представител на Агенция "Пътна инфраструктура" или на област Плевен, които да ни гарантират първо частичния ремонт и след това цялостното ремонтиране на отсечката. Спираме движението на пътищата, като ще се пропускат само и единствено автомобили със специален режим на движение". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44