Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Градските истории“ на София през погледа на един богослов, фотограф и библиотекар

БНР Новини

Около 90 фотоплатна в градинката на „Кристал“ разкриват различни детайли от София още от времето преди да стане столица, та чак до днес… Авторът на фотоизложбата Иван Шишиев вижда София по по-различен начин – за разлика от някои жители на столицата, които виждат в нея един сивкав, скучен град с дупки по улиците и мръсни малки улички из кварталите... Според него това не е така – София не е красив град, той е ужасно красив град, смята той.
И въпреки това твърдение, от неговите фотоси „стърчат“ кабели около панелните блокове, млади хора се усмихват и прегръщат над огромни локви, а дупките по улиците са безброй.
Фотосите на Иван са резултат не само на невероятната му впечатлителност, но и на основното му познаване на историята н града. Той може да отговори на почти всеки въпрос какво е имало на различни места из града. Така например на мястото на днешното централно училище до църквата „Св. Седмочисленици“ преди около 100 години са били Халите на София, т. е. някакъв голям покрит пазар се е намирал там.
Иван снима също така и съвременните сгради, но за някои от тях е на особено мнение, особено за онези, които са били набързо построени и не се вписват в общия дух на града.
Изглежда София вече може да бъде сравнявана с други столици по посещаемост… или не… „Никой град не може да бъде сравняван с друг“, казва Иван.
Иван Шишиев е богослов, а в момента е библиотекар в самия център на града. Благодарение на собствената си вяра, през летните месеци той е водач на поклонническите преходи из дебрите на Софийската Света гора и най-вече на „малкото камино“ - пътят „Рилският чудотворец“ от София до Рилския манастир…
Житейският маршрут на Иван Шишиев е от единия край на София – кв. „Люлин“, през центъра, до другия – Панчарево и това е и през четирите сезона. Без да се забравят и планинските маршрути през Витоша, та чак до Рилския манастир…





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.