Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България постави началото на Европейска мрежа от жени лидери в дигиталната индустрия

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

България постави началото на Европейска мрежа от жени лидери в дигиталната индустрия. Това стана на конференция в София, организирана от Българския център на жените в технологиите, в партньорство с Българското председателство и Европейската комисия.

Над 200 лидери и предприемачи от 50 държави, измежду които България, Естония, Литва, Холандия, Люксембург, Германия, Белгия и Съединените щати се събраха днес в НДК, за да начертаят стъпките, така че ролята на жената в дигиталната икономика да стане по-видима. Неслучайно домакин на събитието бе София. Българският еврокомисар Мария Габриел, която бе сред специалните лектори на конференцията, каза:

"България заема първо място в Европейския съюз по отношение на представителството на жените в IT сектора".

На хиляда жени, завършили в Европейския съюз, само 24 са завършили специалности, свързани с информационните и комуникационните технологии, а само 6 жени от тях работят в тази сфера. По думите на комисар Мария Габриел – "феномен с голяма икономическа цена".

През март бе оповестена европейската стратегия за жените в цифровите технологии, която включва борбата със стереотипите, популяризирането на жените лидери в цифровия сектор и насърчаване на момичетата да поемат по пътя на науките и технологиите и да изберат кариера в сектора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44