Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган е призовал Тръмп и Путин да избягват действия, увеличаващи напрежението в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

И Съединените американски щати, и Русия да избягват действия, които допълнително увеличават напрежението във връзка със Сирия. По думите на Реджеп Ердоган той е призовал за това Доналд Тръмп и Владимир Путин по време на телефонните разговори помежду им.

Според Реджеп Ердоган изглежда, че напрежението намалява. Той заяви, че желанието на Турция е поставяне на точка на трагедията в Сирия. Ердоган направи коментара си пред репортери след обедната петъчна молитва. По думите му той се е срещнал със специалния пратеник на руския президент Владимир Путин за Сирия, на когото е предал видеозаписи от предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума.

Турският лидер разговаря с американския президент Доналд Тръмп около полунощ в сряда срещу четвъртък, а в четвъртък през деня – със стопанина на Кремъл. Вчера Ердоган сравни съперничеството на двете държави в близкоизточната страна с „канадска борба“.

Към призива да се избягват действия, които допълнително ще объркат  ситуацията в Сирия се присъедини и турският министър-председател Бинали Йълдъръм. Според него регионът на Близкия изток е заплатил висока цена заради продължаващата гражданска война и миграцията. Той допълни, че е необходимо поддържане на постоянен режим на прекратяването на огъня, гарантиран от Иран, Русия и Турция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44