Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водеща тема за излизащите днес столични вестници е вчерашната тежка автобусна катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха 6-ма души, а над 20 бяха ранени.

Вестник "24 часа" цитира полицаи след инцидента, които са коментирали, че, "ако (пътниците) бяха с колани, можеха да са живи".  Всекидневникът посочва, че "по закон използването на колани е задължително", ако автобусът има такива. Няма обаче забрана рейсове да се движат и без колани. По думите на собственика на фирмата превозвач Георги Атанасов автобусът е чисто нов и има обезопасителни колани. Той заяви още, че шофьорите призовават пътниците да ги слагат, но няма как да ги задължат, допълва "24 часа".

7 от ранените са с опасност за живота, информира вестник "Труд" и цитира думи на шофьора на автобуса Веселин Георгиев, който казва, че след удара от кола в средната част на автобуса, той е станал неуправляем. По думите му, инстинктивната му реакция е била да завие наляво, но превозното средство е станало неуправляемо, посочва "Труд".

Вестник "Стандарт" съобщава, че президентът Румен Радев ще посети Москва преди 24 май. По информация на всекидневникът все още не е ясна точната дата на пристигането му, но се очаква това да стане в дните около 19 май.

"Предлагат пак да се пуши в кръчмите", пише вестник "Телеграф". Пред БНТ вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е заявил, че партията ще предложи промяна в Закона за здравето, с която забраната за тютюнопушене да бъде отменена и да се върне стария режим за пушене в обособени помещения. "Телеграф" цитира Симеонов, който заявява: "има двуличие, не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка".

"Почти всеки ден у нас изчезва по един шедьовър". Това показват данни на вестник „Монитор”, предоставени от разследващи. Според цифрите годишно се подават по над 300 сигнала за откраднати картини. Те най-често се задигат от фоайетата на скъпи хотели, читалища, както и от частни колекции. Не са редки и случаите, когато платната се крадат от наследниците на покойните вече художници. Един от най-големите такива удари е от далечната 2010 година, когато от дома на сина на прочутия художник Златю Бояджиев, изчезват картини за над 300 хиляди евро, допълва „Монитор".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44