Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция: Целта на ударите в Сирия е само да предотвратят нова употреба на химическо оръжие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Червената линия, определена от Франция, е прекрачена - заяви в съобщение френският президент Еманюел Макрон в началото на  въздушния удар на френските сили срещу сирийски обекти с химическо оръжие.
Четири френски фрегати и няколко бойни самолета Рафал и Мираж са били изпратени за въздушния удар в Сирия през нощта. Френските сили са ударили главната лаборатория за химическо оръжие и още два обекта. Това съобщи в изявление през нощта френският министър на отбраната Флоранс Парли. По думите ѝ целта на атаката е единствено да предотврати нова употреба на химическо оръжие от страна на сирийския режим. 
Според френския външен министър Жан-Ив льо Дриан тази военна акция е "легитимна", "целенасочена" и "пропорционална" на недопустимата употреба на химическо оръжие.
В съобщението си по-рано френският президент Еманюел Макрон препотвърди приоритетите на Франция относно сирийкия конфликт - окончателна разправа с "Ислямска държава", хуманитарна помощ за цивилното население и търсене на политически изход.
Съгласно конституцията френският парламент ще проведе дебат за военната намеса. Според повечето изказали се военни експерти президентът Макрон ще действа предпазливо, въпреки че всяка военна атака носи рискове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44