Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за измерване на растежа на децата провеждат във Велико Търново варненски лекари

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата провеждат във Велико Търново детски ендокринолози от варненската университетска болница „Света Марина“. Над две трети от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани, поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, отчитат детските ендокринолози.

Около 4000 са диагнозите в медицината, свързани с изоставане в растежа. Те са от групата на редките болести. Дефицитът на растежен хормон е само една от тях. Лечението на това заболяване е скъпо, но се поема изцяло от Здравната каса, обясни д-р Росица Стойчева.

„Над 90 % от заболяванията, свързани с проблемния растеж, са лечими, ако бъдат хванати навреме. Така че, ако едно детенце дойде при нас на възраст от 12 години, по-малко можем да направим за неговия краен ръстов потенциал, отколкото ако е на 5“, допълни д-р Стойчева.

Прегледите са безплатни, няма нужда от направление. В понеделник консултациите на варненските ендокринолози са в Габрово, а във вторник са в Горна Оряховица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44