Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Германия се оказа най-големият скептик спрямо реформаторските виждания на Макрон за ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон представи тази седмица в Европейския парламент своите виждания за реформа в ЕС. И веднага след това замина със същата задача за Берлин. Макар предварително да знаеше, че няма много привърженици сред евродепутатите и германците, Макрон представи идеята си за отделен бюджет на еврозоната, съставен от по 3% от БВП на 19-те страни, въвели единната европейска валута. Ролята на „касиер“ първоначално трябваше да изпълнява общ финансов министър, но според много държави от ЕС с тази своя идея френският президент отива прекалено далеч.

Усетил съпротивата, Макрон вероятно вече се е отказал от тази идея. За това пък подкрепя предложението на Германия Европейският съюз, по примера на МВФ, да създаде свой Европейски валутен фонд.

Третото основно искане на френския президент е Банковият съюз, който вече е в напреднала фаза - на практика така ЕС реагира на финансовата криза. За Макрон обаче това не е достатъчно и иска повече, като например гаранции за личните спестявания на европейците. Т.е. банките в целия ЕС да гарантират спестяванията на европейски граждани във всички държави.

Но рискът с пари от общия бюджет да се гарантират влоговете на граждани в държави, където банките не са стабилни, се оказва прекалено голям „хап“ за ЕС и тази идея също среща сериозна съпротива.

С най-големи резерви към реформаторските виждания на френския президент се оказа Германия - най-важният съюзник на Франция в Евросъюза. За това какви са аргументите на водещата европейска икономика чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44