Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За шести път утре българско хоро ще се извие на централния площад в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За шести пореден път българско хоро ще се извие утре на централния площад в столицата на Европа - Брюксел.

Събитието е част от културния календар на Българското европредседателство и е под патронажа на председателя на Европарламента Антонио Таяни.

Празникът на българския фолклор ще събере в Брюксел танцьори, музиканти и певци от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, ансамбъл „Търновска царица“ от Велико Търново, както и кукери от село Раковски.

Инициативата за голямото българско хоро е на евродепутата Ева Майдел, която пое традиция от бившия еврокомисар Кристалина Георгиева.

„Със събирането на поне 1000 души на централния площад в Брюксел - това сме си поставили като цел, бихме искали да разкажем разказа за една модерна, талантлива, пъстра България“, каза днес Ева Майдел пред „Хоризонт“.

Хорото е част и от Фестивала „Балкан трафик“, който се провежда за седма поредна година в Брюксел.

„Това е основното събитие, на което се представят ценностите, традициите на страните от Балканите и те са основен и специален гост в стремежа си да промотират Пловдив като столица на културата за 2019 г.“, добави българският евродепутат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44