Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андреа Налес е първата жена, председател на социалдемократите в Германия

Андреа Налес
Снимка: БГНЕС

За първи път в историята на Германската социалдемократическа партия за председател бе избрана жена. Очаквано това е Андреа Налес, която оглавява парламентарната група в Бундестага.

47-годишната Андреа Налес бе подкрепена от 66% от делегатите на конгреса на социалдемократите във Визбаден. Изборният резултат на Налес, която е отявлен привърженик на подновената голяма коалиция в Берлин, се смята за слаб. Социалдемократическата партия бе дълго време разделена между поредно влизане в управлението с канцлер Ангела Меркел и оставане в опозиция.

Налес наследява на поста Мартин Шулц, който на парламентарните избори миналия септември донесе най-слабия резултат на партията в стогодишната й история. Шулц бе избран по-рано за лидер на социалдемократите с 100% от гласовете на партийните делегати.

В речта си пред конгреса Андреа Налес призна грешки по време на предизборната кампания миналата година и обеща да работи за обновлението на партията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44