Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата "Добра партия" ще участва в предсрочните избори в Турция

Бекир Боздаг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висшата избирателна комисия в Турция съобщи кои са десетте партии в страната, които имат право да участват в предстоящите предсрочни избори на 24 юни. Междувременно опозиционната Народнорепубликанска партия обяви, че 15 от нейните депутати ще подкрепят новосъздадената "Добра партия".

С това решение "Добра партия", която вече има 5 депутати, ще събере 20 души за съставяне на парламентарна група, което ѝ гарантира право на участие в предстоящия вот. Според ръководителя на формацията Мерал Акшенер поведението на председателя на Народнорепубликанската партия е исторически демократично и надхвърля всякакъв вид благодарност.

Вицепремиерът и правителствен говорител Бекир Боздаг определи действието като "срамно", а лидерът на крайните националисти, от които "Добрата партия" се отцепи – като "мръсна игра".

В изборите ще участват петте парламентарно-представени партии – Партията на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия, Демократичната партия на народите и Партията на националистическото действие и "Добрата партия", както и пет други формации. Това са консервативно-националистическите Партия Независима Турция и Партия на Великия съюз, дясноцентристката Демократическа партия, умерено проислямската и критична към правителството "Партия на щастието" и ляво-националистическата Партия "Ватан" (Родина).

Управляващите ще обявят предизборната си програма тази седмица преди партийния конгрес в Истанбул, а Народнорепубликанската партия ще проведе срещи с още 4 опозиционни сили в понеделник и вторник. Очаква се партиите да обсъждат обща подкрепа за опозиционния кандидат, ако се стигне до втори тур на президентските избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44