Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсенето на баланс между здравето и търговията - акцент на срещата на здравните министри от ЕС в София

Здравните министрите от ЕС обсъждат в НДК здравословното хранене на децата, достъпността до лекарства и бъдещето на здравеопазването в рамките на общността

| обновено на 23.04.18 в 09:51
Снимка: БГНЕС

Здравословно хранене при децата и ефективността на лекарствата са във фокуса на неформалното заседание на Съвета на министрите на здравеопазването от ЕС, което се провежда днес в НДК. Ръководителите на здравните ведомства ще обсъдят визиите и перспективите за бъдещето на здравеопазването в рамките на Еврообщността.

Темата на основната дискусия – "Здравословно хранене при децата", е една от приоритетните за Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Здравеопазване“. Акцентът ще бъде поставен  върху предлагането на здравословна храна за децата, като дебатите по темата ще се проведат в рамките на първия панел от програмата – „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“.

По време на неформалния съвет ще бъде дискутирана и ефективността на лекарствените продукти и достъпността им, включително в контекста на финансовата устойчивост на здравните системи. Тези обсъждания са предвидени по време на втория панел – „Здравето като истински победител: ефективност, наличност и достъпност на лекарствени продукти“, който ще започне от 14.00 часа.

„И двете теми са особено важни не само за България, но и за всички страни от ЕС“, заяви здравният министър Кирил Ананиев преди началото на срещата:

"Здравословното хранене на децата е пряко свързано с нашето желание да намалим хроничните заболявания при децата. Хроничните заболявания не само влошават качеството на живот на хората, а в същото време тежат и върху системата на здравеопазването", изтъкна министър Ананиев. По отношение на дискусиите за лекарствената политика той коментира, че акцент ще бъде поставен върху търсенето на "баланс между здравето и търговията“: 

"Ефективност като терапия и ефективност като разходване на публични средства. Това е изключително важно от гледна точка на финансовата стабилност на здравните системи", обясни Кирил Ананиев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44