Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР ще бъде уведомявана, ако дружество продава повече от 20% от капитала си

Снимка: Колаж: Георги Корнейков, БНР

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да разрешава, а само ще бъде уведомявана, ако някое дружество реши да продава повече от 20 на сто от капитала си.

Заради казуса с продажбата на българските активи на ЧЕЗ, първоначалната идея на депутатите беше регулаторът да има повече правомощия и той да разрешава подобни сделки. Преди внасянето за окончателно гласуване в зала на промените в енергийния закон обаче, депутатите от енергийната комисия приеха Комисията само да бъде уведомявана, че дружеството започва процедура по продажба на активите си. Председателят на комисията Делян Добрев обясни:

„Той ежегодно подава доклад. Този доклад, който ежегодно се подава, ако има намерение да продава част от собствеността, повече от 20%, трябва в този доклад да уведоми предварително регулатора“.

За да няма опасност от скок на цените на тока, депутатите от енергийната комисия приеха и текст, в резултат на който ТЕЦ-овете "Варна", "Бобов дол" и "Марица 3"- Димитровград няма да получат квота за регулирания пазар тази година. Трите централи поискаха произведената от тях електроенергия да бъде продавана на регулирания пазар по много високи цени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44